فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی ورزشی - پیاپی 32 (تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 32 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مجید مرادی، علیرضا فارسی*، بهروز عبدلی، سینا مهدیزاده صفحات 1-22
    در این تحقیق سعی شده است تا به کمک برخی ابعاد و کمیت های جدید در فوتبال، کیفیت و اهمیت مهارت های روان شناختی برجسته تر و روشن تر شود. بیست مسابقه از لیگ برتر ایران و لیگ قهرمانان آسیا فیلم برداری شد. اما تنها آن دسته از توالی های رفتار تیمی برای تحلیل مدنظر بودند که منجر به گل شده و در آن توالی ها تیم مهاجم حداقل 5 ثانیه مالکیت مداوم توپ را در اختیار داشت. نتایج نشان داد الگوی رفتاری تیم های مهاجم و مدافع در ابعاد طولی و عرضی دارای هماهنگی و یک روند قابل پیش بینی است. کمیت و ابعاد این الگوها بر اساس محتوای مهارت های روان شناختی تحلیل شد. دیده شد که این الگوها تمامی ابعاد چه، کی، کجا و چگونه که کاربرد زیادی در مهارت های روان شناختی دارند را به شکل حساسی در خود دارند و کمک می کنند اهمیت و حساسیت مهارت های روان شناختی بهتر شناخته شود.
    کلیدواژگان: فوتبال، پویایی رفتار، الگوی هماهنگی و عملکرد تیمی
  • مریم رابعی نیا، اسماعیل صائمی*، رسول عابدان زاده صفحات 23-40
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تهدید کلیشه ای اضافه وزن بر یادگیری حرکتی و اعتماد به تعادل زنان سالمند بود. بیست و چهار زن سالمند (68/2± 38/62 سال) به طور در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تهدید کلیشه ای (تاکید بر تاثیرگذاری ویژگی های فردی نظیر اضافه وزن بر عملکرد) و کنترل جای گرفتند. تکلیف شامل حفظ حداکثر تعادل روی تعادل سنج پویا در طول کوشش های 30 ثانیه ای، به صورت 1 کوشش پیش آزمون، 10 کوشش اکتساب و 5 کوشش یادداری انجام شد. پرسش نامه اعتماد به تعادل نیز در دو مرحله پیش آزمون و یادداری تکمیل شد. یافته ها عملکرد تعادلی و اعتماد به تعادل پایین تری را در گروه تهدید کلیشه ای اضافه وزن نسبت به گروه کنترل گزارش کردند. لذا پیشنهاد می شود در موقعیت های مشابه، مربیان، با تاکید بر عدم تاثیرگذاری ویژگی های فردی نظیر اضافه وزن بر عملکرد حرکتی، از بروز تهدیدات کلیشه ای کاسته و از تخریب عملکرد و یادگیری افراد جلوگیری نمایند.
    کلیدواژگان: تعادل پویا، سالمندان، تعادل، اضافه وزن، تهدید کلیشه ای
  • مریم کیال*، مهدی نادری نسب، نیما ماجدی صفحات 41-58

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل مولفه های روان شناختی موثر بر مشارکت جانبازان و معلولین در فعالیت های ورزشی بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی بود. در بخش اول (کیفی) برای انجام مصاحبه میدانی، جامعه آماری پژوهش را اساتید دانشگاهی آگاه به مسئله ورزش معلولین و جانبازان، برخی مدیران حوزه ورزش معلولین (فدراسیون ورزش های جانبازان و معلولین) و همچنین ورزشکاران معلول و جانباز تشکیل دادند. این افراد، به صورت هدفمند برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب شدند (12 مصاحبه با 12 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه یافت). در بخش دوم (کمی) بعد از گردآوری اطلاعات حاصل از پژوهش کیفی، اقدام به ساخت پرسش نامه مولفه های روان شناخی موثر بر مشارکت معلولین و جانبازان در فعالیت های ورزشی شد. این پرسش نامه (18 گویه و در قالب 3 مولفه) بین معلولین ورزشکار (386 نفر) توزیع گردید. روایی و پایایی هر دو ابزار اندازه گیری (مصاحبه و پرسش نامه) مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی و پاسخ به سوالات پژوهش و رسم و تدوین مدل اندازه گیری و مدل ساختاری از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 24،  پی ال اس نسخه 2.0 و نرم افزار مکس کیوآی دی نسخه پرو استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد 18 کد مفهومی و 3 مقوله اصلی، از مولفه های روان شناختی موثر بر مشارکت معلولین در فعالیت های ورزشی بودند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، انگیزه های فردی، مهارت های روانی، ورزش معلولین
  • زهرا عباسیان، وحید تادیبی*، عادله زهتاب نجفی صفحات 59-76
    حوادث طبیعی از جمله زلزله و پیامدهای ناشی از آن همواره زندگی انسان ها را در معرض خطر قرار داده است و باعث می شود تا فشارهای روانی ،که از مخرب ترین نیروهای موثر بر انسان به شمار می آید، به شکل چشم گیری افزایش یابد و زندگی انسان را دچار اختلال سازد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر هشت هفته تمرین هوازی بر اضطراب، افسردگی و پرخاشگری دختران دبیرستانی زلزله-زده شهر سرپل ذهاب بود. بدین منظور، تعداد 30 دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان سرپل ذهاب به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند. این افراد به طور تصادفی به دو گروه 15 نفره تمرین هوازی و کنترل تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه اضطراب بک، پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه پرخاشگری بود. در بخش آماری از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری با طرح 2×2 استفاده شد. همچنین از آزمون t وابسته برای بررسی اثر تمرین از پیش به پس آزمون استفاده شد. یافته ها نشان داد هشت هفته تمرین هوازی باعث کاهش معناداری در سطوح اضطراب، افسردگی و پرخاشگری (P<0.001) در گروه تمرین شد. اما، در گروه کنترل تغییر معناداری مشاهده نشد. در نهایت می توان بیان کرد یک دوره هشت هفته ای تمرین هوازی سبب بهبود اضطراب، افسردگی و پرخاشگری در دانش آموزان دختر پس از تجربه یک زمین لرزه شدید خواهد شد.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان-شناختی، نوجوانان، فعالیت بدنی، زمین لرزه
  • شهره مرداسنگی دولابی، محمدرضا قاسمیان مقدم*، محمدعلی اصلانخانی صفحات 77-96

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر یک برنامه تمرینی یکپارچه جسمانی بر کنترل بازداری دختران نوجوان انجام گرفت. بدین منظور تعداد 32 نفر از دانش آموزان دختر متوسطه دوره اول انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و گروه کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 14 جلسه تمرینات یکپارچه را که ترکیبی از تمرینات هوازی، تعادلی و حرکات ظریف بود، انجام دادند. در این مدت گروه کنترل برنامه تمرینی عادی درس تربیت بدنی را دنبال کردند. تغییرات بازداری آزمودنی ها قبل و بعد از دوره تمرینی، به وسیله آزمون استروپ و از طریق آزمون تحلیل واریانس عاملی با اندازه های تکراری سنجیده شد. نتایج نشان داد روند تغییرات نمره تداخل در گروه تمرینات یکپارچه به طور معناداری متفاوت و کاهش یافته بود. یافته های حاضر از اثربخشی ترکیب تمرینات هوازی، تعادلی و حرکات ظریف در بهبود کنترل بازداری نوجوانان حمایت می کند.

    کلیدواژگان: تمرینات یکپارچه جسمانی، بازداری، کارکرد شناختی
  • سعید پورعبدل، رسول روشن، حمید یعقوبی، ناصر صبحی قراملکی*، محمد غلامی فشارکی صفحات 97-116
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی انعطاف ناپذیری روان شناختی در رابطه بین شدت خشم و ابراز آن در ورزشکاران رقابتی بود. روش پژوهش، از نوع همبستگی مبتنی بر روابط ساختاری (مدل یابی معادلات ساختاری بر اساس پی ال اس) بود. جامعه آماری را کلیه ورزشکاران رقابتی (کلیه ورزشکارانی که در هر سطحی از مسابقات مشغول به ورزش رقابتی بودند چه فردی چه جمعی) شهر اردبیل در سال 1398 تشکیل دادند. از بین آنها 312 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه پژوهش مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خشم بالینی، زیر مقیاس خشم درونی و بیرونی پرسش نامه خشم چند بعدی و مقیاس سنجش جامع فرایند درمان پذیرش و تعهد استفاده شد. نتایج نشان داد انعطاف ناپذیری روان شناختی، بین شدت خشم و ابراز بیرونی یا پرخاشگری (گریز رفتاری) و بین شدت خشم و نشخوار/ سرکوب خشم (اجتناب شناختی) نقش میانجی دارد. بر مبنای یافته های به دست آمده، می توان گفت انعطاف ناپذیری روان شناختی از عوامل مهمی است که در رابطه بین خشم و پرخاشگری و نشخوار خشم باید مورد توجه قرار گیرند. در واقع افراد ورزشکاری که پاسخ های انعطاف پذیردر آنها پایین باشد احتمال این که خشم تجربه شده را به ابراز آن تبدیل کند، زیاد است
    کلیدواژگان: شدت خشم، انعطاف ناپذیری روانشناختی، اجتناب شناختی، گریز رفتاری، ورزشکاران رقابتی
  • مجتبی پورجاوید، رسول زیدآبادی*، زهرا استیری، انسیه سادات عسکری تبار صفحات 117-140
    هدف از پژوهش حاضر تبیین روابط ساختاری بین خودکارآمدی ورزشی با اضطراب رقابتی ورزشکاران با توجه به نقش واسطه ای راهبردهای مقابله ای تکلیف مدار و هیجان مدار بود. پرسش نامه های خودکارآمدی ورزشی، راهبردهای مقابله ای و اضطراب رقابتی بین 200 ورزشکار داوطلب رشته های مختلف انفرادی و تیمی توزیع گردید. جهت تعیین روابط میان متغیرها از روش مدل سازی مسیری-ساختاری و نرم افزار پی ال اس2 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد علاوه بر ارتباط معنا دار بین خودکارآمدی ورزشی با اضطراب رقابتی در مسیر مستقیم، خودکارآمدی ورزشی به طور غیر مستقیم و به واسطه تاثیر گذاری بر راهبردهای مقابله ای انتخاب شده از طرف ورزشکار موجب تعدیل اضطراب رقابتی ورزشکاران می شود. بررسی دقیق تر مدل حاکی از آن است که مسیر غیر مستقیم خودکارآمدی ورزشی به راهبردهای تکلیف مدار به اضطراب رقابتی با ضرایب مسیر بالاتر و شاخص تی بزرگتر، مسیر قوی تر برای تبیین نقش واسطه ای راهبردهای مقابله ای در ارتباط بین خودکارآمدی ورزشی و اضطراب رقابتی است.
    کلیدواژگان: راهبردهای تکلیف مدار، راهبردهای هیجان مدار، اضطراب رقابتی، خودکارآمدی ورزشی
  • داود فاضلی*، محمدحسن عبدالهی، نگار کورش فرد صفحات 141-160

    هدف از تحقیق حاضر مقایسه اثر تمرین با تداخل بالا، پایین و فزاینده بر دقت و ساختار بازنمایی ذهنی پرتاب آزاد بسکتبال بود. به این منظور 30 شرکت کننده مبتدی به صورت تصادفی به سه گروه تصادفی، مسدود و افزایشی تقسیم شدند. شرکت کنندگان بر اساس گروه بندی و ترتیب تمرین مشخص شده به مدت سه روز هر روز سه بلوک و هر بلوک شامل 30 کوشش-پرتاب آزاد بسکتبال را از فواصل مختلف (96/3، 57/4، و 18/5 متر) تمرین کردند. سه روز بعد از آخرین جلسه تمرین آزمون های یادداری و انتقال اجرا شد. نتایج نشان داد گروه افزایشی نسبت به دو گروه دیگر دقت بالاتری در یادداری داشت. این اثر برای مرحله انتقال نیز مشابه بود. نتایج متغیر بازنمایی ذهنی نشان داد گروه افزایشی نسبت به دو گروه دیگر بازنمایی ذهنی ساختاریافته تری دارد و این بازنمایی بیشتر با بازنمایی ذهنی شرکت کنندگان ماهر مشابه بود. این نتایج با توجه به پردازش بهتر اطلاعات و همچنین چارچوب نقطه چالش تفسیر شدند.

    کلیدواژگان: تداخل زمینه ای، تداخل افزایشی، بازنمایی ذهنی، پرتاب آزاد بسکتبال، یادگیری
  • محمدرضا شهابی کاسب*، انسیه سادات عسکری تبار، کامبیز ایوب زاده صفحات 161-184
    با شیوع بیماری کووید-19در ایران اغلب باشگاه های ورزشی تعطیل و مسابقات لیگ و قهرمانی لغو شد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تجارب روان شناختی ورزشکاران نخبه ایرانی در قرنطینه به دلیل شیوع ویروس کرونا بود. به لحاظ روش شناختی، این پژوهش در دامنه مطالعات کیفی از نوع پژوهش پدیدارشناسی قرار می گیرد. جامعه پژوهش شامل ورزشکاران زن و مرد نخبه ایرانی (حضور در لیگ های برتر و عضویت در تیم های ملی) در رشته های ورزشی مختلف بود که تجربه زندگی در قرنطینه خانگی (در 60 روز گذشته) را داشتند. شرکت کنندگان در پژوهش به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده گیری تا زمان رسیدن به اشباع ادامه یافت و در مجموع 20 ورزشکار نخبه مصاحبه شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش هفت مرحله ای کلایزی استفاده شد. بر اساس تحلیل یافته های پژوهش حاضر، نه مضمون اصلی شامل راهبردهای مقابله ای مسئله مدار، جهت گیری هدفی تکلیف مدار، انعطاف پذیری شناختی، راهبرد سازش یافته تنظیم شناختی هیجان، خود ارزیابی منفی، حالات خلقی منفی، عدم انگیزه کافی، اضطراب شناختی و احساس دلتنگی به دست آمد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد قرنطینه خانگی به دلیل شیوع بیماری کووید-19 آثار متفاوت مثبت و منفی روانی بر ورزشکاران نخبه ایرانی داشته است. آگاهی و درک متقابل از تجارب روانی این ورزشکاران در دوران قرنطینه خانگی می تواند زمینه ساز تصمیم گیری های لازم در دوران کرونایی و پسا کرونا توسط مدیران و مسیولین ورزشی کشور باشد
    کلیدواژگان: واکاوی تجارب روانی، قرنطینه خانگی، بیماری کووید-19، پدیدارشناسی
  • مهتا اسکندرنژاد*، رقیه علیزاده، فریبا ملائی زنگی صفحات 185-200
    هدف از پژوهش حاضر نقش پیش بینی کنندگی سطح فعالیت بدنی بر میزان اضطراب کادر درمانی در دوران اوج کرونا بود. روش پژوهشی حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کادر درمانی بیمارستان خاتم الانبیاء شهرستان میانه (استان آذربایجان شرقی) تشکیل داند که از این بین تعداد 130 نفر به عنوان نمونه آماری به روش دردسترس انتخاب شدند. به دلیل رعایت اصول بهداشتی، پرسش نامه های پژوهش به صورت الکترونیکی در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها، برای تعیین میزان همبستگی از روش آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج به دست آمده همبستگی مثبت و معنا دار بین فعالیت بدنی و اضطراب و توانایی پیش بینی میزان اضطراب افراد براساس سطح فعالیت بدنی آنها را نشان داد. پس می توان نتیجه گیری کرد که فعالیت بدنی و ورزش منظم از طریق مکانیسم های فیزیولوژیکی، هورمونی و شناختی ممکن است میزان اضطراب در افراد را کاهش داده و باعث افزایش سلامت روانی و جسمانی آنها شود.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، اضطراب، کادر درمانی، کرونا
  • رویا آفتاب*، امیر شمس صفحات 201-226
    هدف پژوهش تعیین ارتباط خودشناسی انسجامی و تاب آوری با اضطراب ابتلا به کووید-19 و نقش واسطه ای عدم تحمل ابهام، نگرانی و فعالیت بدنی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام ساکنان شهر کرج در بهار سال 1399 بود. از میان آنها 360 نفر به روش هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس خودشناسی، مقیاس تاب آوری، پرسش نامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا، مقیاس تحمل ابهام- نسخه دوم، نیم رخ سبک زندگی ارتقا دهنده سلامتی و مقیاس اضطراب بیماری کرونا بود. برای تحلیل داده ها از روش الگویابی معادله های ساختاری استفاده شد. در پژوهش حاضر رابطه مستقیم نگرانی و عدم تحمل ابهام با اضطراب ابتلا به کووید-19 مثبت و معنادار و رابطه مستقیم فعالیت بدنی با اضطراب ابتلا به کووید-19 منفی و معنادار بود. رابطه غیرمستقیم خودشناسی انسجامی و تاب آوری با اضطراب ابتلا به کووید-19 با واسطه گری فعالیت بدنی، نگرانی و عدم تحمل ابهام معنادار بود. آموزش های همگانی جهت ارتقا خودشناسی افراد و یادگیری رویکردهای تاب آورانه و همچنین سبک زندگی سالم که فعالیت بدنی را در بردارد، در مواجه با بیماری ها و نگرانی ها و ابهامات ناشی از گستردگی شیوع آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ابهام، تاب آوری، خودشناسی، فعالیت بدنی، کووید-19، نگرانی
  • زهرا منصورجوزان*، محمد مهدی امینی صفحات 227-248

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر فعالیت بدنی و آموزش روش آرام سازی پیشرونده عضلانی بر سطح اضطراب و استرس ادراک شده در بیماران مبتلا به کووید-19 بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 48 بیمار مبتلا به کووید-19 از بین مراجعه کنندگان به پایگاه 16 ساعته تشخیص کرونا کووید-19 در ناحیه چهار مشهد انتخاب شدند. با غربالگری بر اساس پرسش نامه فعالیت بدنی بک در 4 گروه (2 آزمایش و 2 گروه گواه) قرار گرفتند. گروه های تمرینی به مدت 6 هفته به تمرین آرام سازی پیشرونده عضلانی پرداختند. تمامی شرکت کننده ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پرسش نامه استرس- اضطراب- افسردگی DASS-21 را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با طرح آمیخته تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد تاثیر روش آرام سازی بر کاهش استرس افراد مبتلا به کووید-19 معنادار بود (05/0> p). همچنین یافته ها نشان داد اثر تمرین آرام سازی پیشرونده عضلانی در گروه مبتلا و فعال بیشتر از گروه مبتلا و غیر فعال بود (05/0> p). یافته ها نشان داد تاثیر روش تمرین آرام سازی بر اضطراب افراد مبتلا در گروه های مبتلا به کووید-19 معنادار نیست (05/0< p). نتیجه این که روش آرام سازی پیشرونده عضلانی می تواند به عنوان روشی غیر دارویی در کاهش استرس درک شده ناشی از بیماری کووید-19 موثر باشد. روش آرام سازی روشی بی خطر، مطمین، کم عارضه و کم هزینه است و در کنار روش های دارویی و سایر مداخلات می تواند در کاهش استرس، ترس و اضطراب ناشی از بیماری کووید-19 موثر باشد.

    کلیدواژگان: آرام سازی پیشرونده عضلانی، استرس، اضطراب، فعالیت بدنی، کووید-19
  • علیرضا بهرامی، تورج سپهوند*، مهدی زهره وند صفحات 249-266
    هدف پژوهش حاضر مقایسه علایم روانی و جسمانی اضطراب کروناویروس (اضطراب مرتبط با کوید-19) در افراد با سطوح بالا و پایین تعهد به فعالیت بدنی بود. روش پژوهش توصیفی با طرح علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل افراد نوجوان و جوان 14 تا 35 سال شهر اراک در سال 1399 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس نمره آنها در پرسش نامه تعهد به فعالیت بدنی، دو گروه 30 نفره دارای تعهد بالا و پایین به فعالیت بدنی شناسایی شدند. سپس از لحاظ نمرات مقیاس اضطراب بیماری کرونا (با خرده مقیاس های علایم جسمای و روانی اضطراب) مقایسه شدند. نتایج مانووا تفاوت معناداری را در ترکیب خطی متغیرهای وابسته دو گروه نشان داد. نتایج آنووا نیز تنها در علایم روانی و نه در علایم جسمانی اضطراب کروناویروس تفاوت معناداری را بین آنها نشان داد. بر مبنای نتایج مقایسه های زوجی میزان این اضطراب در گروه دارای تعهد پایین به فعالیت بدنی بالاتر بود. در نتیجه، انجام و تعهد به فعالیت های بدنی، می تواند در کاهش اضطراب کروناویروس، به ویژه علایم روانی آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، علائم، بیماری کرونا، سطح تعهد، فعالیت بدنی
  • مهدی محبوبی جوقان، روح الله عسگری، کبریا اقبالی*، صدیقه افلاطون صفحات 267-282

    ژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت خستگی هیجانی و هراس اجتماعی ناشی از شیوع ویروس کویید-19 در میان ورزشکاران حرفه ای (نمونه موردی: رشته دو و میدانی) انجام گردید. روش پژوهش توصیفی و جامعه آماری شامل تمامی ورزشکاران حرفه ای دو و میدانی زن و مرد ایران در رده سنی بزرگسالان بود. ابزار پژوهش شامل دو پرسش نامه خستگیهیجانی چن و همکاران (2019) و هراس اجتماعی کانور و همکاران (2000) بود. روایی این پرسش  نامه با بررسی نظرات خبرگان و پایایی این پرسش نامه با توجه به محاسبه آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان خستگی هیجانی ناشی از شیوع ویروس کویید-19 در میان نمونه های پژوهش در وضعیت بالا قرار دارد (41/3= نمره کلی). نتایج همچنین نشان داد میزان هراس اجتماعی ناشی از ویروس کویید-19 در نمونه های پژوهش در وضعیت هراس اجتماعی شدید قرار دارد (2/53=نمره کلی). نتایج همچنین نشان داد بین وضعیت خستگی هیجانی و هراس اجتماعی ناشی از شیوع ویروس کویید-19 پیرامون ویژگی های جمعیت شناختی تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ویروس کویید-19، روان-شناختی، خستگی هیجانی، هراس اجتماعی
  • فرزین باقری شیخانگفشه، خزر تاج بخش، عباس ابوالقاسمی* صفحات 283-305

    هدف از انجام این پژوهش، مقایسه اضطراب کووید-19، سبک های مقابله ای و اضطراب سلامت در دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه گیلان در سال 1399 تشکیل دادند. 220 نفر (110 دانشجوی ورزشکار و 110 دانشجوی غیر ورزشکار) از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه اضطراب کووید-19 ویتن و همکاران، مقیاس سبک های مقابله با فشار روانی اندلر و پارکر و پرسش نامه اضطراب سلامت سالکوسکیس و همکاران استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد اضطراب کووید-19، سبک های مقابله ای هیجان مدار و اجتنابی و اضطراب سلامت در دانشجویان ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار کمتر و سبک مقابله ای مسئله مدار در آنها بیشتر است. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت انجام فعالیت های ورزشی در دوران همه گیری کرونا ویروس 2019 به میزان قابل توجهی می تواند اضطراب ناشی از این ویروس ناشناخته را کاهش دهد و از شدت مشکلات احتمالی ناشی از ویروس کووید-19 نیز پیشگیری نماید.

    کلیدواژگان: اضطراب کووید-19، سبک های مقابله ای، اضطراب سلامت، ورزشکار
|
  • Majid Moradi, Alireza Farsi *, Behrouz Abdoli, Sina Mehdizadeh Pages 1-22
    The present study aimed to evaluate the quality of psychological skills by adopting some new dimensions and quantities in football. To this aim, 20 matches were recorded from the Iranian Premier League and AFC Champions League, while only those sequences of team behavior leading to a goal, and those in which the attacker team had at least 5 seconds of continuous ball possession were selected for analysis. Based on the results, the behavioral pattern of the attacking and defending teams had a coordinated and predictable trend. In addition, the quantity and dimensions of these patterns were analyzed based on the content of psychological skills. The results indicated that these patterns involved all of the dimensions related to what, when, where, and how in themselves. These dimensions were which widely used in psychological skills and played a significant role in recognizing the importance and sensitivity of psychological skills.
    Keywords: Football, behavioral dynamics, Coordination Pattern, Team Performance
  • Maryam Rabeinia, Esmaeel Saemi *, Rasool Abedanzadeh Pages 23-40
    The purpose of this study was to investigate the effect of overweight stereotypical threat on motor learning and balance confidence of the elderly women. Twenty-four elderly women (Mage=62.38 ± 2.68 years) were randomly selected and randomly assigned to two groups of stereotypical threats (emphasis on individual characteristics such as overweight on performance) and control. The task consisted of maintaining the balance on the stabilometer during 30-second trials, 1 trial in the pre-test, 10 trials in the acquisition phase and 5 trials in the retention test. The balance confidence questionnaire was completed in two stages of pre-test and retention. The findings of the study indicated lower motor learning and balance confidence in the overweight stereotypic group compared to the control group, therefore, it is suggested that in similar situations, coaches, with emphasis on the ineffectiveness of individual characteristics Such as overweight on motor performance, reduce stereotype threats and so prevent performance and learning disruptions.
    Keywords: Dynamic Balance, Elderly, Balance, Overweight, Stereotype Threat
  • Maryam Kiyal *, Mehdi Naderinasab, Nima Majedi Pages 41-58

    The purpose of this study was to Presenting the Model of Psychological Components Affecting the Participation of Veterans and Disabled in Sport Activities. The present research in terms of purpose is applied and In terms of data collection method is Descriptive-survey. In the first part (qualitative) for conducting field interviews, the statistical community of the study consisted of academics Professors aware of the issue of disabled sports, some of the managers of the sports field of the disabled (Veterans and Disabled Sports Federation), as well as disabled and veteran athletes, Objectives were selected for qualitative interviews on the topic of research (12 interviews with 12 people and continued to theoretical saturation). In the second part (quantitatively), after collecting the data from the qualitative research, a questionnaire on social-cultural components affecting the participation of the disabled in physical activity was performed and this questionnaire (18 items in the form of 3 components) among the athlete's Veterans and Disabled (386 people) were distributed. The validity and reliability of both measuring instruments (interview and questionnaire) were confirmed. The elongation and skidding indices are used to investigate the distribution of data (normal or abnormal) and to investigate and answer the research questions, compilation of the model and structural model of SPSS software version 24, Smart PLS Version 2.0 and Pro Max QDA Pro version were used. The results of this study showed that 18 conceptual codes and 3 main categories are the psychological components that affect the participation of disabled people in sport activities.

    Keywords: Personality traits, Individual motivations, Psychological Skills, Disabled Sport
  • Zahra Abasian, Vahid Tadibi *, Adeleh Zehtab Najafi Pages 59-76
    The hazards caused by natural disasters, including the earthquake and its aftershocks, had always exposed human life to risk and lead to the increasing mental stress, which is one of the most destructive forces affecting the human life. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of eight weeks of aerobic training on anxiety, depression, and aggression in high school girls in Sarpol-e Zahab city after the earthquake.For this purpose, 30 high school girls from Sarpol-e Zahab, were participating in this study, voluntarily. The participants were randomly divided into two equal groups of 15, including aerobic training and control group. The measurement questionnaires of the study included the Beck anxiety questionnaire (BAI), Beck depression questionnaire, and AGQ aggression questionnaire. Data were analyzed by a two-way repeated measures ANOVA. In addition, the paired t-test was used to analyze pretest vs. posttest data. The results showed that eight weeks of aerobic exercise significantly decreased the levels of anxiety, depression, and aggression (p<0.001). However, no significant improvement was observed in the control group. In conclusion, it can be claimed that eight weeks of aerobic training can reduce the levels of anxiety, depression and aggression in girl students after an intense earthquake experience
    Keywords: Psychological Features, Adolescents, Physical Activity, Earthquake
  • Shohre Mardasangi Dulabi, Mohammadreza Ghasemian Moghadam *, MohammadAli Aslankhani Pages 77-96

    The purpose of this study was to investigate the effect of an integrated physical exercise program on the inhibitory control in adolescent girls.  Thirty- two high school female students who met all inclusion criteria of the study were selected and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group participated in the fourteen integrated physical training sessions, composed of a combination of aerobic, balance, and fine-motor exercises, while the control group received the routine physical education programs. Changes in the subjects' inhibition before and after training were measured by the Stroop test and a factorial repeated measures ANOVA. Our results showed that the trend of changes in interference scores was significantly decreased in the integrated training group. Accordingly, the results of the present study support the effectiveness of combining aerobic, balance and fine-motor exercises to improve the adolescents’ inhibitory control

    Keywords: Integrated physical exercise, Inhibition, Cognitive Function
  • Saeed Pourabdol, Rasol Roshan, Hamid Yaghubi, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 97-116
    The purpose of this study was to investigate the mediating role of psychological inflexibility in the relationship between intensity of angerand its expression in competitive athletes.The present study was a correlational design based on structural relationships (PLS structural equation modeling). The present study was a correlational design study based on structural relationships (PLS structural equation modeling). The statistical population of this study consisted of all competitive athletes (all athletes who participated in any level of competitive sport, either individual or collective) in Ardebil in 2019. From a total of participants, 312 were selected through cluster sampling and included in the study. To collect data, the Clinical Anger Scale, Internal and external anger subscales of Multidimensional Anger Inventory and Comprehensive assessment of Acceptance and Commitment Therapy (CompACT) Scale were used. The results showed that psychological inflexibility mediated between intensity of angerand externalizing expression or aggressive (behavioral avoidance) and between intensity of angerand rumination / suppression of anger (cognitive avoidance). Based on the findings, it can be said psychological inflexibility is an important factor to consider in the relationship between anger and aggression. In fact, athletes who have low flexibility responses is very likely that the anger experienced will be expressed.
    Keywords: Intensity of anger, Psychological Inflexibility, Cognitive avoidance, Behavioral escape, Competitive Athletes
  • Mojtaba Porjavid, Rasool Zeidabadi *, Zahra Stiri, Ensieh Sadat Askari Tabar Pages 117-140
    The purpose of this study was to explain the structural relationships between sport self-efficacy and competitive anxiety of athletes regarding the mediating role of task-oriented and emotion-oriented coping strategies. Questionnaires of sport self-efficacy, coping strategies, and competitive anxiety were distributed among 200 volunteer athletes from different individual and team sports. In order to determine the relationships between variables, structural equation modeling and path analysis with PLS2 software were used. The findings showed that in addition to the significant relationship between self-efficacy and competitive anxiety in direct path, self-efficacy, indirectly and due to affecting on chosen coping strategies by athlete, causes moderating competitive anxiety. More accurate examination of the model suggests that the indirect pathway of sport self-efficacy to task-oriented strategies and to competitive anxiety with higher path coefficients and greater T- value is the stronger pathway to explain the mediating role of coping strategies in relation between sport self-efficacy and competitive anxiety.
    Keywords: Task Oriented Coping, Emotion Oriented Coping, Competitive Anxiety, Sport Self efficacy
  • Davoud Fazeli *, MohammadHasan Abdollahi, Negar Kooroshfard Pages 141-160

    This study was aimed to compare the effect of practice with high, low, and increasing interference on accuracy and mental representation of basketball free throw. For this purpose, 30 novice participants were randomly divided into random, blocked, and increasing groups. The participants practiced the basketball free throw from different distances (3/96, 4/57, and 5.18 meter) for three consecutive days-three blocks each day and each block included 30 trials- according to the given grouping and practice order. Three days after the last training session retention and transfer tests were performed. Results showed that the increasing group had higher accuracy than the other two groups. The results during the transfer test were similar to the retention test. The results for the mental representation measure showed that the increasing group had a more structured mental representation that two other groups and this mental representation were more similar to the mental representation of the skilled participants. These results were interpreted according to the efficient processing of the information and also according to the challenge point framework

    Keywords: contextual interference, increasing interference, mental representation, Basketball Free Throw, Learning
  • Mohammadreza Shahabi Kaseb *, Ensieh Sadat Askari Tabar, Kambiz Ayobzade Pages 161-184
    By spreading of Quaid-19 virus in Iran, most sports clubs were closed and league and championship matches were cancelled. The purpose of this study was to investigate the psychological experiences of Iranian elite athletes in quarantine due to the prevalence of coronavirus. Methodologically, this research is in the range of qualitative studies and a kind of phenomenological research. The population of the present study included Iranian elite male and female athletes (participation in premier leagues and membership in national teams) in various sports who had experience of living in home quarantine in the last 60 days. Participants in the study were selected in a purposeful sampling way and the sampling continued until to reach saturation. In general, 20 elite athletes were interviewed. A seven-step Colaizzi method was used to analyze qualitative data. Based on the analysis of the findings of the present study, nine main themes were achieved including problem-oriented coping strategies, task-oriented goal orientation, cognitive flexibility, compromised strategy of emotion cognitive regulation, negative self-assessment, negative mood, lack of enough motivation, cognitive anxiety, and feeling of homesickness. The results of the present study showed that home quarantine had different positive and negative psychological effects on Iranian elite athletes due to the prevalence of Quaid-19 disease
    Keywords: analysis of Psychological Experiences, Home Quarantine, Covid-19 Disease, Phenomenology
  • Mahta Eskandarnejad *, Roghayeh Alizadeh, Fariba Mollaei Zangi Pages 185-200
    This study aimed at predicting the level of physical activity affecting the anxiety level of the medical staff at the Corona’s peak. In this descriptive correlational work, the statistical population consisted of the medical staff of Khatam Al-Anbia Hospital in Miyaneh city, East Azerbaijan Province, Iran, out of which 130 people were selected as the available statistical sample. To observe the hygienic principles, the research questionnaires were presented to the subjects electronically. After collecting the data, Pearson correlation statistical and linear regression methods were used to determine the level correlation. The results showed a significantly positive correlation between the staff’s physical activity and anxiety and their ability to predict people's anxiety. Therefore, it can be concluded that regular physical activity and exercise could reduce level of anxiety in people and promote their mental and physical health through physiological, hormonal, and cognitive mechanisms.
    Keywords: Physical Activity, Anxiety, medical staff, Corona
  • Roya Aftab *, Amir Shams Pages 201-226
    The purpose of the study was to determine the relationship between integrated self-knowledge and resilience with the anxiety of being infected by COVID-19 and the mediating role of intolerance of ambiguity, worry, and physical activity. The research method was descriptive correlational type and the statistical population of the study included all residents of Karaj city in the spring of 2020, among which 360 people were selected by target and available method. The research tool included the Self-Knowledge Scale; Resilience Scale; Penn State Worry Questionnaire; Ambiguity Tolerance Scale-II; Health-Promoting Lifestyle Profile and Corona Disease Anxiety Scale. Structural equation modelling was used to analyse the data. In the present study, the direct relationship between worry and intolerance of ambiguity and with the anxiety of being infected by COVID-19 was positive and significant and the direct relationship between physical activity and with the anxiety of being infected by COVID-19 was negative and significant. The indirect relationship between integrated self-knowledge and resilience with the anxiety of being infected by COVID-19 was significant by physical activity, worry, and intolerance of ambiguity mediation. Public education to promote self-knowledge and learn resilient approaches, as well as a healthy lifestyle that incorporates physical activity, is recommended in the face of diseases and worries, and ambiguities due to its prevalence.
    Keywords: ambiguity, COVID-19, Physical Activity, Resilience, Self-knowledge, Worry
  • Zahra Mansour Jozan *, MohammadMahdi Amini Pages 227-248

    The aim of this study was to investigate the effect of physical activity and teaching progressive muscle relaxation on the level of anxiety and perceived stress in patients with Covid-19. The research method was quasi-experimental. Using the available sampling method, 48 patients with Covid-19 were selected from the patients referred to the 16-hour coronavid-19 coronation diagnosis center in the fourth district of Mashhad and screened based on Beck physical activity questionnaire in 4 groups. (2 experiments and 2 control groups) were included. The training groups practiced progressive muscle relaxation for 6 weeks. All participants completed the DASS-21 Stress-Anxiety-Depression Inventory during the pre-test and post-test stages. Data were analyzed using analysis of variance with mixed design. The results showed that the effect of relaxation method on reducing stress in patients with Covid-19 was significant (p <0.05). The results also showed that the effect of progressive muscle relaxation exercise in the affected and active groups was greater than the affected and inactive groups (p <0.05). The results showed that the effect of relaxation training method on anxiety in patients with Covid-19 groups was not significant (p <0.05). Conclusion Progressive muscle relaxation can be effective as a non-pharmacological method in reducing perceived stress caused by Covid-19 disease. Relaxation method is a safe, uncomplicated and low cost method and along with medication and other interventions can be effective in reducing stress, fear and anxiety caused by Covid-19 disease.

    Keywords: Progressive muscle relaxation, Stress, Anxiety, Physical Activity, COVID-19
  • Alireza Bahrami, Tooraj Sepahvand *, Mehdi Zohrevand Pages 249-266
    The aim of the present study was to compare the psychological and physical symptoms of coronavirus anxiety (COVID-19 related anxiety) in people with high and low levels of commitment to physical activity. The research was a descriptive study with a causal-comparative design. The statistical population included 14-35-year-old adolescents and young people of Arak city in 2020. Employing the convenience sampling and using their scores in Commitment to Physical Activity Scale, two groups (n=30 in each groups) with high and low levels of commitment to physical activity were formed, and then, the scores of Corona Disease Anxiety Scale were compared (with subscales of psychological and physical symptoms of anxiety). The results of MANOVA showed a significant difference in the linear composition of dependent variables of the two groups. The results of ANOVA also showed a significant difference between the groups so far as the psychological symptoms were concerned, not the physical symptoms of coronavirus anxiety. Based on the results of the pairwise comparisons, the latter type of anxiety was higher in the group with low levels of commitment to physical activity. Finally, it was concluded that the exercise of and commitment to physical activity can be effective in reducing anxiety, particularly its psychological symptoms.
    Keywords: Anxiety, Symptoms, Corona Disease, Level of Commitment, Physical Activity
  • Mehdi Mahbobi Joghan, Rohalahe Asgari, Kebria Eghbali *, Sedighe Aflaton Pages 267-282

    The aim of this study was to investigate the state of emotional fatigue and social panic caused by the outbreak of Covid-19 virus in professional athletes (case study: athletics). The research method was descriptive and the statistical population included all Iranian male and female professional athletes in the adult age group. The research instruments included two questionnaires of emotional fatigue Chen et al. (2019) and Connor et al. (2000) social fear. The validity of this questionnaire was examined and confirmed by examining the opinions of experts and the reliability of this questionnaire according to the calculation of Cronbach's alpha. The results showed that the rate of emotional fatigue caused by the prevalence of Covid-19 virus was high among the research samples (overall score = 3.41). The results also showed that the level of social panic caused by Covid-19 virus in the research samples is in a state of severe social panic (overall score = 53.2). The results also showed that there was a significant difference between the state of emotional fatigue and social panic caused by the prevalence of Covid-19 virus regarding demographiccharacteristics.

    Keywords: Covid-19 virus, psychological, Emotional Exhaustion, Social Phobia
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Khazar Tajbakhsh, Abbas Abolghasemi * Pages 283-305

    This study aimed to compare COVID-19 anxiety, coping styles, and health anxiety in athletic and non-athletic students. The statistical population of the study consisted of all student-athletes and non-athletes in the year 2020. Of these, 220 (110 student-athletes and 110 non-athlete students) participated in the study through an online call. Data were collected using the COVID-19 Anxiety Inventory Wheaton et all., Endler and Parker Coping Styles Scale, and Salkovskis et all Health Anxiety Questionnaire. The results of multivariate analysis of variance showed that COVID-19 anxiety, emotion-oriented, and avoidant coping styles, and health anxiety were less in athletic students than non-athlete students and more problem-oriented coping styles. Based on the findings of the present study, it can be concluded that exercising during the 2019 Coronavirus epidemic can significantly reduce the anxiety caused by this unknown virus and the severity of possible problems caused by the COVID-19 also prevent.

    Keywords: COVID-19 Anxiety, Coping styles, Health anxiety, athlete